Om oss

Klädbytarföreningen i Staffanstorp ordnar årligen två loppisdagar med inriktning mot barn och en loppisdag med inriktning mot vuxna. Föreningen drivs av ett tjugotal aktiva och allt arbete sker ideelt.

Vid varje loppis tar föreningen tar emot nya och begagnade artiklar från registrerade säljare. Försäljningsöverskottet går tillsammans med skänkta kläder och saker vidare till välgörenhet. Osålda varor återgår till den som lämnat in dem, men om man vill skänka varorna till välgörenhet så ombesörjer föreningen detta. Föreningen använder en mindre del av försäljningsöverskottet för att täcka omkostnader kring försäljningen, t ex lokalhyra, bord och annan utrustning.

För att varorna ska godtas till försäljning ska det som lämnas in vara helt och rent och i fullt funktionsdugligt skick. Bäst av allt är att allt utbjuds till kundvänliga priser!

Så här började det…

Ursprungligen var det föräldrar till barn på Stanstorpskolan i Staffanstorp som kom på idén att anordna klädbytardagar. Första gången skedde det i Stanstorpskolans lokaler. Det var hösten 1999 och det var ett samarrangemang mellan föräldrar till barn på Stanstorpskolan och den näraliggande Montessoriskolan i Staffanstorp.

2000 tog föräldrar till barn på Montessoriskolan över hela arrangemanget och anordnade klädbytardagar i Montessoriskolans lokaler.

Hösten 2003 hade verksamheten vuxit i omfattning och flyttades den till Stora salen i Staffanstorps församlingshus.

Hösten 2004 blev det av samma skäl återigen nödvändigt att flytta – den här gången till Staffanstorps biblioteks hörsal.

2005 registrerades ”Klädbytarföreningen i Staffanstorp” som en ideell förening.

Klädbytardagarna har nu blivit loppisar och årligen arrangeras två loppisar med inriktning på barn:
– på våren är det säsonganpassade vår- och sommarkläder, skor mm
– på hösten är det säsongsanpassade höst- och vinterkläder, skor/stövlar/kängor mm.
Storleksmässigt är det allt ifrån baby upp till och med storlek 170 cl. Både höst och vår finns det också leksaker, leksaker, spel mm. Det kan även finnas barnvagnar, cyklar, pulkor och annat.

Sedan 2014 arrangeras även en årlig loppisdag med inriktning på vuxna och ungdomar. Den brukar gå av stapeln på senhösten och erbjuder kläder, skor/stövlar/kängor, väskor mm. 2015 blev det även en vuxenloppis på våren.

2018 byggdes biblioteksbyggnaden i Staffanstorp om. Barnloppisen på våren hölls i Folkets hus och på hösten på Äpplegårdens Boule Center, en jättefin inomhusboulebana. Äpplegården är en riktigt stor lokal så rekordmånga säljare fick plats – ca 90 st! Höstens vuxenloppis arrangerades i det nya Medborgarhusets lokaler, det vill säga det fd biblioteket i Staffanstorp som byggts om och renoverats.

2019 firade föreningen 20 års loppisverksamhet! Våra loppisar drog rekordmånga säljare och rekordmånga besökare! De nya Medborgarhusets lokaler har inneburit ett stort lyft för föreningens verksamhet. 

Tyvärr har spridningen av coronaviruset inneburit att barnloppisen våren 2020 har fått ställas in. Vi siktar på ett datum i maj och hoppas på att läget har förbättrats till dess. 

Välgörenhet

En betydande del av försäljningsöverskottet går tillsammans med skänkta kläder och saker vidare till välgörenhet.

2019 skänktes 25.000 kr till Clowronden som verkar på de skånska sjukhusens barnkliniker. Skandinaviska Barnmissionen i Malmö tog hand om allt som skänktes.

2018 skänktes 25.000 kr till Barncancerfonden. Skandinaviska Barnmissionen i Malmö tog hand om allt som skänktes.

2017 skänktes 30.000 kr till Barncancerfonden. Skandinaviska Barnmissionen i Malmö tog hand om allt som skänktes.

2016 skänktes * kronor till Barncancerfonden. Skandinaviska Barnmissionen i Malmö tog hand om allt som skänktes.

2015 skänktes * kronor till Barncancerföreningen Södra. Skandinaviska Barnmissionen i Malmö tog hand om allt som skänktes.

2014 skänktes * kronor till Barncancerföreningen Södra. Skandinaviska Barnmissionen i Malmö tog hand om allt som skänktes.

2013 skänktes * kronor till Barncancerföreningen Södra. Skandinaviska Barnmissionen i Malmö tog hand om allt som skänktes.

2012 skänktes * kronor till Barncancerföreningen Södra. Skandinaviska Barnmissionen i Malmö tog hand om allt som skänktes.

2011 skänktes * kronor till Barncancerföreningen Södra. Skandinaviska Barnmissionen i Malmö tog hand om allt som skänktes.

2010 skänktes * kronor till Barncancerföreningen Södra. Skandinaviska Barnmissionen i Malmö tog hand om allt som skänktes.

2009 skänktes 10.000 kronor till Barncancerföreningen Södra. Skandinaviska Barnmissionen i Malmö tog hand om allt som skänktes.

2008 skänktes 10.000 kronor till Barncancerföreningen Södra. Skandinaviska Barnmissionen i Malmö tog hand om allt som skänktes.

2007 skänktes 10.000 kronor till Barncancerfonden.

2006 skänktes årets överskott till Staffanstorps Montessoriförening för att användas för montessoribarnens bästa.

Belopp märkta med * kommer att uppdateras!

Styrelse 2019

Ordförande Åsa Fridh

Kassör Rose-Marie Johansson

Sekreterare Anneli Oddsson

Ledamöter Katarina Ekblad, Pernilla Olsson

Suppleant Mari Pelinder

Revisor Anna Plato

Revisorsuppleant Lisa Mingert

Styrelsen valdes vid årsmötet den 28 februari 2019.
Nästa årsmöte är den 27 februari 2020.